Een tumor, vaak klinkt het als iets heel erg griezeligs. Toch is dit niet altijd het geval. Een tumor kan namelijk zowel goedaardig als kwaadaardig zijn.
 

Een tumor is een zwelling (de latijnse benaming). De zwelling kan verschillende oorzaken hebben en hoeft niet perse een kwaadaardig kankergezwel te zijn. In het algemeen ontstaat er een tumor wanneer er een probleem is met de deling van de cellen in je lichaam. Normaal gesproken is dit een heel erg strikt proces. Er worden nieuwe cellen aangemaakt om de oude te vervangen of om nieuwe functies uit te oefenen. De cellen die vervangen worden zijn cellen die niet meer nodig zijn omdat ze beschadigd of oud zijn. Nieuwe cellen ontstaan doordat cellen zich delen. Ze splitsen zich in tweeën, één cel wordt twee cellen, twee cellen worden vier cellen en ga zo maar door. Als de balans in het aantal nieuwe en dode cellen is verstoord kan er een tumor ontstaan.

Een verstoorde deling van je cellen ontstaat natuurlijk niet zomaar. Problemen met je immuunsysteem kunnen een tumor veroorzaken. Onder andere roken, het overmatig drinken van alcohol, overgewicht, weinig beweging, te veel in de zon zitten of genetische problemen kunnen een tumor veroorzaken. Daarnaast zijn er ook virussen die kunnen zorgen voor het ontstaan van een tumor. Dit kan het hepatitis B-virus bijvoorbeeld zijn. Bij kanker raakt er bij de deling van de cellen een cel beschadigd. Door een fout blijft deze cel zich delen en ontstaat er een klompje foute cellen dat je een gezwel noemt.

Symptomen 

Wat de symptomen bij een tumor zijn hang af van het type tumor en de plaats waar deze zit in je lichaam. Bij een longtumor kan het zijn dat je veel moet hoesten, kortademig bent of borstpijn hebt. Sommige tumoren zullen helemaal geen symptomen veroorzaken. Toch zijn er enkele symptomen die vaak voorkomen als iemand een tumor heeft. Dit zijn onder andere moeheid, koorts, verminderde honger, nachtzweten en gewichtsverlies.

Hersentumor 

Een ‘bekende’ tumor is de hersentumor. Een hersentumor bestaat in de meeste gevallen uit bindweefsel. Bindweefsel maakt deel uit van alle organen en beschermt deze en zorgt voor de vorm. Hoe en waardoor hersentumoren precies ontstaan is niet duidelijk. Erfelijke factoren zouden hierbij een rol spelen maar het is niet duidelijk in hoeverre dit van belang is. Ongezond eten, roken en veel alcohol hebben volgens onderzoekers geen invloed op het dan wel of niet krijgen van een hersentumor.

Behandeling 

Hoe een tumor wordt behandeld hangt af van het type tumor, of de tumor een kankergezwel is of niet en waar de tumor in het lichaam zit. Wanneer de tumor niet meer groeit en het op een zogenaamde veilige plaats zit en geen invloed heeft op de functie van organen hoeft er geen behandeling nodig te zijn. Voor cosmetische redenen zullen dit soort tumoren vaak toch wel worden verwijderd. Gelijksoortige tumoren in de hersenen zullen worden verwijderd omdat ze op zo’n kwetsbare plaats zitten. Als een tumor kankerrijk is zijn er verschillende mogelijke behandelingsmethoden: chemotherapie, bestraling, een operatie of een combinatie van deze methoden. Als de tumor op één plaats zit in het lichaam zal er vaak voor worden gekozen om deze operatief te verwijderen.

 

 

 deze vraag hoor je vaak: 

Hoe kan je weten of je borstkanker hebt of niet?

Een bobbeltje of een raar plekje op een van je borsten. Al snel denk je het ergste en lijkt borstkanker de enig mogelijke verklaring. Toch hoeft dit niet zo te zijn.
 

Jaarlijks krijgen zo’n 12.000 vrouwen te horen dat zij borstkanker hebben. Borstkanker is dan ook de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Een op de acht vrouwen heeft namelijk de kans om zelf geconfronteerd te worden met de ziekte. 75% van de vrouwen bij wie borstkanker wordt ontdekt is ouder dan 50.

 

Borstkanker kan op verschillende plaatsen in de borst ontstaan. Zo kan het zijn dat de eerste kankercellen in melkgang of melkklieren ontstaan. De meest voorkomende vorm van borstkanker is een ductaalcarcinoom. De kanker ontstaat dan in de melkbuisjes van de borst. Deze vorm van borstkanker is in de meeste gevallen van buitenaf goed te voelen. Er ontstaat een harde knobbel op de borst. Er zijn ook vormen van borstkanker waar de kanker niet voelbaar is. Dit is het geval bij ductaalcarinoma in situ. De kanker ontstaat in de melkgang van de borst en is nog niet buiten de grenzen van deze melkgang gegroeid. Als deze vorm van kanker wordt ontdekt is dit in het beginstadium. De ontdekking zal door een röntgenfoto zijn en in veel gevallen tijdens een bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

 

Bij een ductaalcarcinoom is het een verandering in de borst die kan wijzen op de ziekte. Vaak gaat het dan om een knobbeltje, een verdikking. Dit bobbeltje komt in verschillende vormen voor. Het kan zijn dat het bobbeltje als een knikker aanvoelt en het onder je vinger wegglijdt als je erover heen gaat. Daarentegen kan het ook een plekje zijn dat enkel wat stugger of harder is dan de rest van het borstweefsel, of een verdikte schijf.

Afwijkingen 

Behalve het bekende bobbeltje zijn er nog een hoop afwijking die ook op borstkanker kunnen duiden:

 

-een pijnlijke borst waar het klierweefsel anders dan normaal aanvoelt. Je moet dit niet verwarren met de pijnlijke borsten die je bijvoorbeeld ook kan hebben tijdens je ongesteldheid. Het is een pijn die niet weggaat. -een tepel die recentelijk is ingetrokken -een veranderde tepel. Zo kan deze roder zijn, schilfertjes bevatten of plekjes hebben die op eczeem lijken. -een bloederige of bruine substantie die uit de tepel komt -kuiltjes of duikjes in de huid van de borst -een wondje dat niet geneest

 

Niet elke afwijking betekent gelijk dat je kanker hebt. Goed om te weten is dat je borsten met daarin de melkklieren omringt door vet- en bindweefsel en borstklierweefsel niet helemaal glad zijn. Als je goed voelt, zullen je borsten een beetje bobbeling aanvoelen. Dit is bij iedereen anders. Als je meer borstklierweefsel in combinatie met vet- en bindweefsel hebt, zullen je borsten stugger en bobbeliger aanvoelen. Belangrijk blijft het wel om je borsten goed in de gaten te houden.

 

Als er iets verandert aan je borsten kan dit een aanwijzing zijn dat er kankercellen in een van je borsten zitten. De enige manier om hier zekerheid over te krijgen is door naar de dokter te gaan. Deze zal een lichamelijk onderzoek zijn. Als hij het ook niet helemaal vertrouwt zal er een nader medisch onderzoek komen. Doormiddel van medisch onderzoek kan een arts bevestigen of je vermoedens kloppen. De resultaten van het onderzoek zullen dan uitwijzen of je borstkanker hebt en of de verandering in je borst goed- of kwaadwaardig is.